2019. szeptember 08. 12:39 - Gladosfreeman

Titans S2E1 kritika

Írta: Glados

Előszó:

Szóval Titans. 2018 októberében indult a sorozat, egy erősen megosztó, de inkább negatív hátszéllel.

A rajongók rettentően kiborultak, hiszen mindenki a régi Tini Titánok animációs szériához mérte ezt az új sorozatot, és hát trailer alapján egyértelműen nem az mutatkozott, hogy ebből bármi jó is kisülhetne. Szívem szerint ezzel nem értettem már akkor se egyet, a maga módján tök stílusos volt az az előzetes, de voltak aggályaim, szó se róla. Megjelent tavaly az első évad, és szinte mindenkit meglepett, mennyire jól sikerült, főleg az előítéletek ellenére.

Néha elég edgy volt, valamint az erőszakot is kicsit eltúlozták, és sajnos a történetvezetése és az évad szerkezetével is elég sok probléma volt, de tartalmazott egy egyéni stílust, parádés és brutális közelharci jelenetekben sem szűkölködött, azonban számomra, ami a legjobban működött, azok a remek karakterek voltak, akikhez az írók éretten, és okosan nyúltak hozzá, emellé rendkívül képregényhűen is. Ezeket a karaktereket pedig nagyrészt nagyon jó színészi játékok támogatták meg, valamint a jó párbeszédek sem voltak hátrányok.

Szeptember 6-án elkezdődött az új évad, amiben elég sok dolgot ígértek, én pedig habzó szájjal vetettem magam rá az új évad első részére. A következő pár gondolatban a második évad első részéről lesz szó, kénytelen leszek mindezt SPOILERESEN megtenni, szóval aki nem látta az előző évadot vagy nem érdekli, és/vagy ezt a nyitórészt, az ne folytassa tovább az olvasást!

Képtalálat a következőre: „Titans DC”

Hol hagytuk abba?

Nos, tavaly decemberben ott tettük le a lantot, hogy Trigon színre lépett. Az évad főgonosza, aki Raven apja, hatalmába kerítette Robint, azaz Dick Graysont, valamint fogságába ejtette a lányát és Beast Boy-t abban az elátkozott házban, amiben a csapat szállásolta el magát, miközben a kompánia többi tagja a ház körüli védőburkon próbáltak meg bejutni.

Innen vesszük fel a fonalat és jutunk el Trigon leverésig, és a Titánok végleges megalakulásáig. Meglehetősen tömör kezdésen vagyunk túl, rengeteg minden történt, így beszélgessünk arról, hogy mi tetszett és mi nem igazán tetszett ennél a nyitórésznél.

Kapcsolódó kép

Ássuk bele magunkat!

Azonnal nyissunk egy pozitívummal. Mint említettem, rettentő tömör az epizód, épp ezért a majdnem egy órás játékidő ellenére végig izgalmas és feszült marad. Szinte minden ötödik percben történik valami váratlan, vagy éppen olyan amit régóta vártunk már a sorozat indulása óta. Olyan jeleneteket kaptunk, hogy forgattam a szemem.

Ahogy Trigon az egész Titán csapatot jobb szó híján "becsicskítja", az valami fenomenális. Egy hipnózisba, egy morálisan megkérdőjelezhető szituációba helyezi hőseinket, hasonlókba, mint amibe Robint is tette az első évad végén. Egyenként mindenkinél ezt megkapjuk, és nagyon erősek ezek a pillanatok. Itt kapunk egy nagyon véres, és a sorozathoz rendkívül méltóan megkoreografált akció jelenetet, ahogyan a két Robin összeverekszik.

Innen kapcsolhatunk tovább, a karakterek még most is nagyon jók, és remek jelenetek kapcsolódnak ide is. A rész számomra abszolút csúcspontját képezi az a rész, ahogy Raven felszabadítja Robint. Visszakerülünk a cirkuszba, ahol Dick szüleit megölték, és ahogy Robin elkapja Rachelt... phuh, nagyon érzelmesre és bitang hangulatosra sikerült. Végezetül pedig zeneileg is teljesen rendben vannak a dolgok.

A főtéma ugyan közel se annyira emlékezetes, mint más DC sorozatok esetén, pl. a mára már szinte ikonikussá váló Flash és Zöld Íjász főtémákhoz nem ér fel, de kellemesen dúdolható, és mindig hangulatba hoz. De sajnos nem minden rózsa és csokipuding, szóval beszélgessünk a negatívumokról.

Képtalálat a következőre: „Titans”


Az a fránya CGI: 

Először is... Trigon maga. Mármint nem magával a színésszel volt probléma. A színész tekintélyt sugárzott, karizmatikus és jó játékot hozott. Hanem magával a kinézetével. Szegény fickó úgy néz ki, mint akit a Spawn, az ivadék című filmből is kispóroltak volna, mondván nem néz ki elég jól oda, és ezzel mindent elmondtam.

Amikor a házban volt, ott még teljesen vállalhatóan nézett ki, és nagyon megörültem, hogy láthatjuk Trigon démoni formáját. Amint kiértünk a házon kívülre, borult az egész. Ha nem volt pénz rendesen megcsinálni, akkor baszki ne csinálták volna meg... Sminkkel és jelmezzel, valamint egy minimális CGI-jal simán tökéletes lett volna. Ez amúgy sem lett volna probléma, hiszen a Titans-ben, amit mindig szerettem, azok a jelmezek voltak, amik már-már mozi filmek minőségét hozták.

Trigont így ebben a formában nagyon rossz döntés volt főgonoszként megtenni. Egyrészt bár nem lepődtem meg, hogy Raven ilyen hamar végzett vele, hiszen ő azon kevesek egyike, aki letudja győzni Trigont, és az is igaz, hogy ízelítőt kaptunk a hatalmából. De pont ez az! Ízelítőt, semmi mást. Nem volt elég idő őt kibontani, ráadásul iszonyatosan korai volt őt itt ellőni!

A költségvetést figyelembe véve, és az első évadból kiindulva, hogy amit ott láttunk a negatív oldalból az simán indokoltabbá tette volna, mondjuk egy Brother Blood-ot, mint főgonoszt. Nem Trigont!  A Titánok talán legnagyobb ellenfeléről beszélünk, de a DC univerzumban is top kategóriás főgonosz. Ehhez képest itt egy évad alatt végeztek vele. És ha már évad...

Képtalálat a következőre: „Titans Trigon”


Hülye döntések eredménye:

A számomra legnagyobb hiba nem ebből a részből fakad, hanem az előző évadból. Tudni illik ez a rész eredetileg az első évad lezárása lett volna, csak az ki lett vágva, és át lett rakva ide. És az a baj, hogy ez rettenetesen érződik. Inkább érezhető ez a rész, egy plusz résznek az első évadhoz, mint tényleges nyitórésznek a másodikhoz.

A showrunner elmondása alapján azért volt erre szükség, hogy nagyobbat üssön a nyitás. Nos elárulom, hogy ez egyáltalán nem jött össze. Sokkal ütősebb és indokoltabb lett volna ez a rész az első évad végeként, mint ennek a nyitásának. Próbálták menteni a menthetőt azzal, hogy az utolsó három nagy jelenet felvezeti a második évadot. Azonban ez is rettenetesen utólag odaerőltetettnek tűnt.

Főleg úgy, hogy az első évad post credit jelenetében Superboy is felbukkant, és az a jelenet 100% olyan mintha ebből a részből lett volna kivágva. Beszarás, komolyan mondom! Ezer szerencséjük, hogy rendkívül érdekes dolgok lehetnek itt...


Kapcsolódó kép

Felvezetés mámora: 

Először is a már említett Superboy. Nagyon várom a karakterét, az egyik kedvencem a DC univerzumon belül, rendkívül mély és összetett figura, kíváncsi vagyok a sorozatbéli változatára. Történetileg fogalmam sincs mondjuk, hogy fog kapcsolódni a főszálhoz. Másodjára egy új szereplő is megjelent! Ő pedig nem más mint Jorah Morm... akarom mondani Bruce Wayne, azaz Batman!!!!!

Egy szuper jelenetet kaptunk vele és Graysonnal, érződött borzasztóan a kémia közte és a mentora között. A színészi játék és a zene fúziója az epizód egyik legjobb jelenetét szállította. Ő tőle ugrunk át a Titán toronyra, a Titánok állandó lakhelyére. Megmondom őszintén belülről baromi stílusos a helyszín, de kívülről én azt hittem az eredeti T-alakú változatot kapjuk majd meg. Mindenesetre a torony jól fest élőszereplősen. Nightwing is már rettenetesen érik már, hogy megszülessen, Dick karaktere nagyon erre az irányba halad már.

És végül akire én a leginkább kíváncsi leszek, az nem más, mint az évad főgonosza, Deathstroke! Kaptunk egy felvezetést is Esai Morales karakteréhez, Slade Wilson alias Deathstroke-hoz, és hát mit ne mondjak, rohadtul kíváncsi vagyok, mit hoznak ki ebből! Az Ozark c. sorozatból ismerős színész azt a megtisztelő feladatot kapta, hogy eljátszhatja a DC univerzum legjobb bérgyilkosát, egyben az egyik legjobb antihőst is.

És már most tudjuk, hogy ő és a Wilson család, ergo Rose és Jericho kapják az évadban a fókuszt, és ismerve a képregényből a sztorijukat, itt olyan veszett jó dolgokat kilehet hozni, annyira mély és katartikus jeleneteket, hogy már nem győzők várakozni! Nem mellesleg Deathstroke jelmeze annyira, de annyira iszonyatosan igényes és jól néz ki, hogy meg merem kockáztatni, hogy a filmekben sem kaptunk ennyire jó ruhát. Remélem a színész játéka, és a karaktere is legalább annyira lesz király, mint a szerelése!




Végszó:

Összességében a Titans egy korrekt zárást kapott az első évadhoz, és egy bitang izgalmas felvezetést a második évadhoz. Ha képesek megugorni az első évad szintjét, növelnek a büdzsén, és nem hoznak meg ilyen buta  stúdiói döntéseket, akkor egy nagyszerű második évadot fogunk kapni. Legközelebb Titans kapcsán az évad végén, valamikor Novemberben fogok jelentkezni, addig is egy Jason Todd idézettel szeretnék búcsúzni:

VÉGPONTSZÁM: 7,5/10

"TITANS ARE BACK BITCHES"

Kövesd a Geek Generációt a többi platformon is:

YouTube-csatornánk - podcastek, videók, minden egyéb!
Twitter oldalunk - értesülj elsőként a csapatunkat érintő infókról!
Facebook oldalunk - értesülj elsőként a blogra kikerülő bejegyzéseinkről!
Spotify - innen is hallgathatod podcast adásainkat!
Anchor - innen is hallgathatod podcast adásainkat!
Google Podcasts - innen is hallgathatod podcast adásainkat!
RadioPublic - innen is hallgathatod podcast adásainkat!
Breaker - innen is hallgathatod podcast adásainkat!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgeneracio.blog.hu/api/trackback/id/tr5515050324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása