2020. február 13. 16:13 - MichaelDante

10+1 ikonikus videojáték karakter az elmúlt évtizedből

Írta: Dante

Bár már kőkeményen az aktuális évtizedünket tapossuk, magunk mögött hagytuk több mint egy hónapja az előzőt, viszont mégiscsak érdemes megemlékezni arról, hogy a 2010-2019-es időintervallum mégis miféle újdonságokkal kecsegtetett számunkra.

cserbogar_helyreallitva.jpg

Fontos azonban megjegyezni, hogy itt csak és kizárólag olyanok közül válogattam a listára, akik szigorúan az elmúlt évtizedben bukkantak fel először - magyarán Ríviai Geralt a partvonalról fog integetni a 2007-es videojátékos debütálása okán, valamint a Mass Effect brigádjának java része is csak a Normandy űrhajó tovaszálló visszapillantó tükréből fogja látni eme listát.

Ezenfelül mindenképp érdemes kiemelni, hogy nem kell összeomlani, ha nem látja valaki rajta a nagy kedvencét, ugyanis itt nem az összes új ikonikus karakter lett felsorolva, szimplán egy válogatást láthattok az alábbiakban. Most, hogy ezt letisztáztuk, ugorjunk is neki!

1. Trevor Philips - Grand Theft Auto V

Anno, még mielőtt kijött a Grand Theft Auto V, és berobogtak az első karakterelőzetesek, akkor kapásból mindenki szívét rabul ejtette Trevor Philips - mármint szó szerint, megkötözte, hazavitte és érzelmi terrorban tartotta a szívünket, ahogyan az hozzá méltó.

Képtalálatok a következőre: trevor philips gta v

Lehengerlően egyedi módon jelenítette meg a Rockstar Games a már sokat látott elmebeteg, szociopata karakterrajzot, ráadásképp feltöltötték egy olyan humorvilággal, amit öröm volt nézni. Trevor minden egyes megszólalása aranyat ér, kerüljön diskurzusba akár rablótársaival, akár a csicskáztatott alkalmazottaival, akár az általa masszívan gyűlölt FIB-ügynökökkel.

Trevor figurája viszont nem merül ki annyiban, hogy érdekes és komikus nézni azt, ahogyan egy ilyen (finoman szólva) nem mindennapi figura, nem mindennapi világképpel reagál korunk társadalmára és jellegzetességeire, hanem ami felteszi arra a bizonyos i-re a pontot, az az, hogy nem spórolták ki személyiségéből az érzelmeket, érthető motivációkat sem.

Nyilván nem szeretnék spoilerekbe bocsátkozni, ha esetleg valaki még nem játszotta volna végig a sztori módot, viszont annyi szabadon elmondható, hogy elképesztő módon azonosulhatóvá tették a múlthoz szorosan ragaszkodó, a nosztalgiában, emlékekben élő tolvajt, aki bármit megtesz azért, hogy felelevenítse az egykor történteket. Rétegelt karakterről beszélünk, akinek a szeme előtt nemcsak a pénz lebeg, hanem a régmúlt eseményekhez, barátokhoz való ragaszkodás is.

2. Sam Porter Bridges - Death Stranding

Valljuk be, nincs nehéz helyzetben aktuális alanyunk, lévén mégiscsak egy Hideo Kojima-játék főszereplőjéről beszélünk, amit olyan marketingkampány előzött meg, hogy az isten sem mentette meg attól, hogy ne égjen bele mindenki emlékezetébe már csak a trailerek alapján is a csomagszállítás ikonikus zászlóvivője, Sam Porter Bridges.

Természetesen kár tagadni, a mémek is sokat segítettek ehhez, hiszen nagyon-nagyon-naaagyon sokáig (konkrétan a játék megjelenéséig) fogalmunk sem volt róla, hogy valójában milyen jellegű alkotást is hegesztett Hideo Kojima, mindig csak azt láttuk, hogy a Norman Reedus által játszott karakter csomagokat szállít. Sokan poénkodtak vele, hogy egy FedEx-szimulátor lesz, és megannyi vicces képet, videót inspirált a szokatlan koncepció.

Ha arról beszélünk, hogy ki a Death Stranding legerősebb, legjobban eljátszott, legpofásabban megírt figurája, akkor nem biztos, hogy a fókuszba állított szereplő jönne ki győztesen, hiszen megannyi nagyszerű karaktert csempészett Kojima-san a szoftverbe, és azért mégiscsak ott van Mads Mikkelsen, aki nem véletlenül kapta meg a The Game Awards 2020-on a szobrocskáját a legjobb színészi teljesítményért.

Azonban ha majd több évtizedes távlatból szemlézzünk a videojátékos ipar termését, akkor nagy valószínűséggel Sam Porter Bridges és az ő testén csüngő BB fog beugrani mindenkinek - egyrészt a már említett marketinghadjárat mivolta miatt, másrészt pedig mégiscsak ikonikus dizájnról van szó a posztapokaliptikus postás és a rajta lógó lombikbébi képében.

3. Mr. X - Resident Evil 2 Remake

Vigyázat, csalok! - szólt így Rodolfo jól ismert bűvészkönyvének címe. Bár némileg ellentmondásosnak tűnhet, hogy mégis miért helyezkedik el ezen a toplistán Mr. X a Resident Evil 2 Remake-ből, amikor a karakter már az eredeti, 1998-as etapban is felbukkant, viszont kellő módon elkülöníthető egymástól a kettő - mondhatni csak most ért be igazából.

Az internetet elárasztották a Mr. X-es képek, videók, rajzok, mémek és mindenféle egyéb rajongói munkák, ergo kijelenthetjük, hogy a karaktert az internet népe emelte fel a magasba, és ez bizony nagy fegyvertény az eredeti játékkal szemben, amelynek az idejében még nem volt jellemző a nethasználat.

Merthogy Mr. X jön, üldöz, frászt hozza ránk - legalábbis az alapjátékban. Aztán felszabadulunk a csodálatos videómegosztó portálokra, és máris láthatjuk az összevágásokat, amiben Mr. X rá rúgja Leon Kennedy-re az ajtót, miközben megszólal DMX - X Gon' Give It To Ya című örökzöldje, vagy például Mr. X helyett a GTA: San Andreas-ból ismert Big Smoke bújik elő odújából egy modnak köszönhetően.

Belenyúlt a tutiba a Capcom a karakterrel, hiszen jóval fenyegetőbb, ikonikusabb megvalósítást kapott, mint 1998-ban (holott az a variáns is erős volt, csak éppen a maga korában leginkább), de ahogyan azt a fejlesztők is nyilatkozták több ízben, nem számítottak ők maguk sem erre a szintű népszerűségre őt illetően.

4. Vaas Montenegro - Far Cry 3

Azért a Ubisoft is érzi, hogy a Far Cry-játékok erőssége nem a jellemtelen, semmilyen, színtelen-szagtalan főhőseiben rejlik, hiszen rendre inkább a főgonoszokat pakolják rá a borítóra. Viszont mind közül kiemelkedik egy, aki nemcsak a franchise berkein belül számít kardinális jelentőségűnek, hanem a popkultúrába is beitta magát, és legendás sorát évtizedek múlva is emlegetni fogjuk.

Did I ever tell you what the definition of insanity is? Insanity is doing the exact… same fucking thing… over and over again, expecting… shit to change.

Tulajdonképpen kimondhatjuk, hogy eme egy monológja miatt vált azonnal sztárrá a játékosok körében a karakter, legalábbis a kiindulási pont mindenképpen ez volt. Ám a kezdeti felismerés után egyre inkább kezdte mindenki értékelni a többi jelenetét is, a többi feltűnését, meg persze Michael Mando színészi játékát is a fellegekbe emelték a rajongók.

Hogy mégis miképp itta be magát a popkultúrába egy ilyen radikális főgonosz? A válasz megint csak az imént idézett mondatban rejlik. Mert nemcsak, hogy hatásosan van a játékban prezentálva ez a monológ, de masszív igazság is van benne. Értelemszerűen nem egy újkeletű, sosem látott gondolatról beszélünk, sokszor megfogalmazták már azt, hogy orbitális ostobaság ugyanazt csinálni és azt várni, hogy változzon valami, mégis Vaas őrülten nyers megfogalmazása mindenkiben azonnal megragadt.

5. Clementine - The Walking Dead

Lehet bármit mondani a Telltale Games-féle The Walking Dead-játékokra, lehet fújni az első évadot követő minőségi változásokra, de egy dolog vitathatatlan - az írók olyan karakterívet rittyentettek Clementine-nak, amit joggal fog mindenki emlegetni hivatkozási pontnak sok-sok év múltán.

Persze volt rá idő, hogy kikupálják a figurát, mégiscsak egy négy évadot megélt, epizodikus formátummal megspékelt videojáték-szériáról van szó, azaz maga a karakter gyakorlatilag velünk együtt nőtt fel. 2012-ben debütált Clementine még kislányként az első szezonban, a végső évad pedig 2019 márciusában tette tiszteletét, azaz több mint hét évig volt köztudatban az ártatlan, rémült, aranyos lánykából avanzsált bosszúálló, túlélő harcos.

Akár felmerülhetne az a kérdés is, hogy miért nem Lee Everett, az első szezon főszereplője van a listán, aki tényleg egy végtelenül szerethető, azonosulható, szimpatikus protagonista volt, de azért tegyük a szívünkre a kezünket - messze nem volt annyira erősen megírva, nem rendelkezett egy olyan mély karakterívvel, mint amit Clementine bejárt.

6. Joel és Ellie - The Last of Us

Nehéz lenne külön választani Joel és Ellie párosát, mivelhogy habár önmagukban is megállják a helyüket a játéktörténelem legjobban megírt jellemei között, kétségtelen, hogy egymást kiegészítve lépnek fel a legnagyobbak közé. Nem meglepő: egy drámaian sokrétű, szörnyen erőteljes, bombasztikus érzelmi világgal átitatott apa-lánya kapcsolatot tárnak elénk.

Sokszor láttuk már ezt az alapvetést is, akár filmek, akár játékok világában (például az imént említett Lee-Clementine szál), mégis a Naughty Dog úgy fogta meg a témát, ami megrengette az egész világot, meghatott szinte mindenkit, és letették egy életre a névjegyüket.

Már a Jak & Daxterekkel és az Unchartedekkel is jelezték a fejlesztők, hogy nem kispályáznak, de vitathatatlan, hogy a szóban forgó zombis alkotásukkal mutatták meg, hogy nemcsak a kalandjáték zsánerben tudnak maradandót művelni, de drámában is nagyot gurítanak, ha kell.

Ami a legjobb az egészben, hogy nem kell már túl sokat várnunk arra, hogy kiderüljön a folytatás mibenléte, ugyanis hónapok választanak el minket a The Last of Us Part II debütálásától, melyben tovább görgetik a megismert karakterek sztoriját. Sokan tartanak tőle, hogy esetleg beletörik a Naughty Dog bicskája a projektbe, és nem tudnak megfelelni a magas elvárásoknak, de ha van csapat, aki meg tudja oldani a feladatot, akkor az a Naughty Dog.

7. Steve - Minecraft

Ismételten egy picit csalok, hiszen a Minecraft eredetileg 2009-ben látott először napvilágot, de egyértelműen az előző évtizedben vált a játék azzá a jelenséggé, amit ma is érzünk. Lehet bármit mondani róla, hogy utálja valaki, imádja, vagy bármi hasonló, de az objektív tényeket nem szabad megkerülni semmiképp - emlékezetes, korszakalkotó videojátékról van szó, ami az emberek kreativitására helyezte a fókuszt.

Viszont mégis mit keres itt, ezen a listát Steve, a néma, jellemtelen "főhős"? Mert ikonikus. Hiába nem szólal meg soha, nincs történet köré építve, maga a megjelenése, a játék népszerűsége és az orbitális méretű rajongótábor felemelte a bambán bámuló, pixeles, kockafejű "karaktert", és mindenki pontosan tudja, hogy ki az a Steve.

Itt is közrejátszik természetesen az internet ereje, ahogyan a Minecraft sikerében is masszívan közrejátszik az, hogy a mai napig készülnek róla videók, streamelik rengetegen, folyamatosan támogatják frissítésekkel és megállás nélkül szóbeszéd tárgyát képzi az alkotás.

Az ikonikus szereplők listázásának feladatát vállaltam magamra, nem a legjobban megírt, legmélyebb karakterek listázását (noha abból is akad bőven a listában), ebben a tekintetben pedig abszolút helye van Steve-nek a felsorolásban. Ha évtizedek, akár egy évszázad múlva mutatnak egy képet Steve-ről az akkori generációnak, pontosan tudni fogják, hogy kiről van szó - és ebben van valami bizarr, mégis szép utóíz is.

8. Handsome Jack - Borderlands 2

A Gearbox beletúrt a tutiba Handsome Jackkel, amikor megalkották a Borderlans 2 főgonoszaként. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy aztán a srácok építettek köré egy előzményt a Borderlands: The Pre-Sequel képében, majd a Telltale-féle Tales From the Borderlands-ből sem tudták kihagyni.

Handsome Jack megjelenése, sorai, karakterisztikái, szövegei és legfőképp a rétegelt háttértörténete az, ami megragadta sokunk fantáziáját. Megpróbálkozott utána a Gearbox a Borderlands 3 esetében is ezzel a fajta csodával, hogy igyekezzenek ezúttal egy ikonikus főellenség-duót felvezetni a Calypso-ikrekkel, ám a siker elmaradt, ahogyan a játékot sem övezi akkora fanfár, mint anno a második részt.

Mindenképp érdekes belegondolni abba, hogy mennyire sokat nyom a latba, hogy mennyire ütős a karakter köré épülő egyébkénti játék. Sokszor látunk olyat például a filmek világában, hogy maga a mozi nem nagy szám, de van benne egy karakter, akit mindenki megszeret, de a játékoknál ez nem feltétlenül van jelen. Általában hajlamosak vagyunk ignorálni még az ütős karaktereket is, ha mint játék nem durran nagyot.

Tudtad, hogy van egy YouTube csatornánk?

 

A Geek Generáció csapata folyamatosan, megállás nélkül gyárt tartalmat videók és podcastek formájában, rendszeresen vezetünk be új rovatokat, podcastezünk játékokról és filmekről, illetve megannyi más témát is szoktunk érinteni - nem csak feltétlenül geek témákban. KATTINTS IDE a csatornánk eléréséhez!

A Borderlands 2-nél viszont minden közrejátszott. Akkoriban még nem jelent meg a Destiny első része, nem volt The Division sem, és úgy általánosságban a looter shooterek sem terjedtek el, miáltal a Borderlands 2 RPG-FPS lootolós receptje határozottan újszerűnek, frissnek és izgalmasnak hatott, ám végül 2019-re, mire debütált a harmadik rész, addigra már kellő módon telített volt ahhoz a piac, hogy ne szóljon minden róla.

És bizony pontosan az imént említett újszerűség, frissesség és izgalom váltotta ki belőlünk azt az ingert, hogy sokkalta jobban rá tudtunk hangolódni Handsome Jack remekül megírt karakterére, akinek minden egyes mondatát aranyba kéne önteni. A Borderlands 2 egyik legütősebb építőeleme, aki egy még magasabb szintre emeli az egyébként is zseniális művet.

9. Cayde-6 - Destiny

Nathan Fillion, te átkozott zseni, te... jó, kezdjük a tagadhatatlan ténnyel, miszerint a Bungie írói gárdája nélkül nem jöhetett volna létre Cayde-6 zseniális, sokrétű, izgalmas jellemrajza. Sosem a karakterek vagy a sztorik miatt szívleltük annyira a Destiny-játékokat, sokkal inkább a gameplay, a fejlődési rendszer, a hangulat és az online közösség miatt, mégis Cayde-6-szel megütötték a fejlesztők a jackpotot.

clayde-6_vanguard.png

Nehéz lenne precízen körülírni, hogy mitől működik annyira Cayde-6, egyáltalán már azt is nehéz megfogalmazni, hogy valójában miben rejlik a zsenije. Leginkább akkor jön át az egész, ha az ember valóban játék közben tapasztalja meg a szóban forgó mellékszereplőt.

Azt viszont már annál inkább lehet magasztalni, ahogyan mindannyiunk kedvenc Nathan Fillionja (Castle, Firefly, született Nathan Drake) eljátssza őt. Az orgánuma egy olyan plusz dimenziót ad neki, ami miatt okkal beszél mindenki a karakterről, és bár sosem erőltette meg magát a Bungie abban, hogy egy rétegelt sztorít építsenek a Destiny-hez, végül legalább Cayde-6 kapott egy nagyon szép karakterívet. Fantasztikus figura, Fillion pedig mennybe megy!

10. Max és Chloe - Life is Strange

Nem csináltam belőle sohasem titkot, hogy a Life is Strange-et tartom az egyik legnagyszerűbb videojátéknak, amivel valaha játszottam. Túlmutat azon a rajongásom, hogy szimplán elkapott, szórakoztatott, hiszen a Dontnod egy olyan munkát tett le az asztalra, ami meghatározta az életemet. Sablonnak hangozhat, ezerszer elpuffogtatott frázisnak, ám esetemben valóban így történt.

2018 októberében pörgettem végig az öt epizódos kalandot (szigorúan csak az első szezont), és azóta is a hatása alatt vagyok. Gyönyörűen meséltek el egy megérintő, zsigerig hatoló, azonosulható történetet a barátságról, az összetartás fontosságáról, és a szeretteinkről való gondoskodásról, majd a stáblisták legördülése után alaposan átértékeltem az életemet, és friss értékrend kezdett átfogalmazódni bennem.

Mindennek a mozgatórugója viszont a két főszereplő, Max és Chloe. Az ő kapcsolatukon, barátságukon keresztül adnak át egy erős üzenetet a készítők, azonban ikonikusságukhoz masszívan párosul még két megkapó személyiség is. Nevezhetjük Max visszafogott jellemét és Chloe lázadó mivoltát ezerszer lerágott csontnak, de akik végigjátszották a Life is Strange-et, azok pontosan tudják, hogy mesterien komponálja a történet ennek a két lánynak az érzelmi kötődését egymáshoz.

Ezenfelül barátságuk merőben inspiráló is, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy még hosszú-hosszú ideig ne feledkezzen meg róluk a közönség. Egy biztos: én soha életemben nem fogok megfeledkezni róluk, a történetükről, a tragédiájukról.

10+1 - A legendás liba - Untitled Goose Game

A lista összes előző pontját toronymagasan veri. Évezredek múlva is ikonikus lesz! #honkhonkmadafaka

Kövesd a Geek Generációt a többi platformon is:

YouTube-csatornánk - podcastek, videók, minden egyéb!
Twitter oldalunk - értesülj elsőként a csapatunkat érintő infókról!
Facebook oldalunk értesülj elsőként a blogra kikerülő bejegyzéseinkről!
Spotify - innen is hallgathatod podcast adásainkat!
Anchor - innen is hallgathatod podcast adásainkat!
Google Podcasts - innen is hallgathatod podcast adásainkat!
RadioPublic - innen is hallgathatod podcast adásainkat!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgeneracio.blog.hu/api/trackback/id/tr4915471308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dwight 2020.02.14. 12:35:59

Ki mivel játszik ugye?! Számomra fontosak voltak még John Shepard Commander, William Bazkovicz, Lara Croft is.

Echo73 2020.02.14. 13:04:15

Hát nem is tudom. Nekem az "ikonikus" jelző kicsit mást jelent. Stílusteremtő, esetleg más médiában (film, könyv stb) is megjelenő, nem csak játékosok által ismert, igazán különleges karakterre mondanám ezt. A lista bizonyára azért sem mond semmit nekem mert a Far Cry 3-on kívül nem játszottam velük, de még Vaas karaktere sem ikonikus. Talán nem szokványos, de ennyi. Inkább Lara Croft, Geralt of Rivia, Mr. Freeman ha már ikonok. Persze minden lista szubjektív.

GeekGeneráció 2020.02.14. 14:43:32

@Echo73: A cikk címe: "10+1 ikonikus videojáték karakter az elmúlt évtizedből", az általad sorolt karakterek pedig nem az elmúlt évtizedből származnak. :)

GeekGeneráció 2020.02.14. 14:44:17

@Dwight: A cikk címe: "10+1 ikonikus videojáték karakter az elmúlt évtizedből", az általad sorolt karakterek pedig nem az elmúlt évtizedből származnak. :)
süti beállítások módosítása